قهوه دمی ایروپرس (Aeropress) | طرز تهیه + دم آوری حرفه ای در خانه و کافه

قهوه دمی ایروپرس (Aeropress) | طرز تهیه + دم آوری حرفهای در خانه و کافه
ایروپرس (Aeropress) یکی از جذاب ترین، کم نقص ترین و خلاقانه ترین روش های دم آوری قهوه تخصصی است که به خاطر راحت بودن، دم آوری سریع، تنوع در روش های دم آوری و داشتن کنترل کامل بر روی تمامی متغیرهای تاثیرگذار در کیفیت قهوه (طعم، غلظت و عصاره گیری)، محبوبیت بسیار زیادی بین باریستاها و عاشقان قهوه پیدا کرده است. ایروپرس در سال 2005 توسط آلن آدلر اختراع شد و از آن زمان تاکنون، به یکی از ابزارهای اصلی قهوه دوستان حرفه ای تبدیل شده است.
یکی از مهم ترین ویژگی های ایروپرس، تکنیک فشار دادن است که ترکیبی از غوطه وری کامل و عصاره گیری تحت فشار را ارائه میدهد. این ویژگی سبب میشود که طعم های پیچیده و زنده قهوه عصاره گیری شده و علاوه بر آن، بافتی نرم و متعادل ایجاد شود.
لوازم مورد نیاز دم آوری با ایروپرس
تجهیزات موردنیاز
- ایروپرس (Aeropress) + پیستون و قیف
- فیلتر کاغذی ایروپرس (یا فیلتر فلزی برای عصاره گیری متفاوت)
- کتری مخصوص قهوه دمی گردن غاز (Gooseneck Kettle) برای کنترل دقیق جریان آب
- آسیاب قهوه (Burr Grinder) برای یکنواخت بودن اندازه آسیاب
- ترازو دیجیتال برای رعایت نسبت های دقیق قهوه به آب
- همزن (Stirrer) یا قاشق برای مخلوط کردن قهوه
- تایمر برای کنترل دقیق زمان عصارهگیری
مواد اولیه لازم
- دانه قهوه تازه رُست شده (رُست روشن تا متوسط برای پروفایل های اسیدیته دار و شفاف – رُست متوسط تا متوسط و تیره برای طعم های متعادل و شیرین)
- آب تصفیه شده با دمای 85 تا 95 درجه سانتی گراد
- نسبت قهوه به آب: 1:14 تا 1:17 (بسته به میزان غلظت موردنظر) برای مثال: برای یک فنجان قهوه متوسط: 15 گرم قهوه با 220 میلی لیتر آب
قهوه مخصوص دم آوری ایروپرس
تیار قهوه ترکیبی 80% عربیکا 20% ربوستا
سولارا قهوه ترکیبی 70% ربوستا 30% عربیکا
فاروس قهوه ترکیبی 60% عربیکا 40% ربوستا
کلمبیا تولیما ریزارلدا قهوه سینگل اورجین (تک خاستگاه)
نیرا قهوه ترکیبی 100% عربیکا
آسیاب مناسب برای ایروپرس
اندازه آسیاب: متوسط - ریز تا متوسط (مشابه دانه های شکر تا نمک دریایی)
اگر آسیاب خیلی ریز باشد، قهوه بسیار تلخ شده و عصاره گیری بیش از حدِ معمول خواهد شد و اگر بیش از حد درشت باشد، قهوه آبکی و ترش میشود.
روش های مختلف دم آوری با ایروپرس [2 روش]
مراحل دم آوری روش کلاسیک:
روش کلاسیک که مناسب افرادی است که علاقه مند قهوه متعادل و شفاف هستند.
- فیلتر را در درپوش ایروپرس قرار داده و با آب داغ شستشو دهید تا طعم کاغذی آن از بین برود.
- ایروپرس را روی فنجان یا سرور قرار دهید و 15 گرم قهوه آسیاب شده را اضافه کنید.
- 60 میلی لیتر آب داغ (92 درجه سانتی گراد) اضافه کنید و به آرامی هم بزنید.
- پس از 30 ثانیه، باقیمانده آب (تا 220 میلی لیتر) را اضافه کنید و درب ایروپرس را ببندید.
- پس از 1:30 دقیقه، پیستون را با فشار ملایم پایین بیاورید (حدود 30 ثانیه).
- قهوه آماده است. نوش جان!!!
مراحل دم آوری روش وارونه:
این روش برای افرادی مناسب است که به قهوه دمی غلیظ تر و، غنی تر با عصاره گیری عمیق تر علاقه مند هستند.
- ایروپرس را به صورت وارونه نگه دارید. (پیستون را کمی داخل بدنه قرار دهید تا نشتی نداشته باشد)
- 15 تا 18 گرم قهوه آسیاب شده اضافه کنید.
- 220 میلی لیتر آب داغ بریزید و هم بزنید.
- درب ایروپرس را ببندید و اجازه دهید 2 دقیقه در همان حالت بماند.
- یک فنجان را روی ایروپرس بگذارید، سپس آن را وارونه برگردانید و پیستون را به آرامی فشار دهید.
- قهوه آماده شد. نوش جان!!!
5 نکته طلایی برای دم آوری بهتر با ایروپرس
- درجه آسیاب با روش دم آوری شما متناسب باشد: برای روش وارونه، آسیاب کمی درشت تر و برای روش کلاسیک، آسیاب کمی ریزتر مناسب است.
- آب را با دقت و کنترل زیاد بریزید: عصاره گیری یکنواخت تری را به همراه دارد.
- دما را کنترل کنید: دمای بین 85 تا 95 درجه سانتی گراد برای تنظیم میزان تلخی و اسیدیته بسیار اهمیت دارد.
- پیستون را به آرامی فشار دهید: فشار زیاد، باعث ورود ذرات ریز قهوه به فنجان شما میشود.
- قهوه را با طعم های مختلف نوش جان کنید: مثلا قهوه را با مقدار کمی آب داغ رقیق یا حتی مقداری شیر به آن اضافه کنید.
درمورد ایروپرس بیشتر بخوانید:
در سایت theproperkitchen.com/is-the-aeropress-worth-it درمورد ایروپرس نوشته شده است که: As the aroma of freshly brewed coffee wafts through the air, coffee enthusiasts often ponder the perfect brewing method that balances ease of use, flavor, and portability. One product that has risen to popularity in recent years is the AeroPress, a unique coffee maker that claims to deliver exceptional coffee with minimal fuss.
- برای دیدن تصاویر مرحله به مرحله دم آوری ایروپرس وارد وبسایت samplecoffee.com.au/brewguides/aeropress شوید. قسمتی از متن این وبسایت درمورد ایروپرس:
The Aeropress is the ultimate in go-anywhere, no-fuss filter coffee making—but that doesn’t mean there aren’t endless variations in how to use it.
This recipe is the most straightforward, so it’s a good place to start. Try this, then you can go down the rabbit hole of inverted, staggered pours and other variations. Who knows, you could be the next Aeropress World Champion! Yes, that’s a thing.
در مورد ایروپرس هر سوالی داشتید در کامنت ها بپرسید، همکاران ما در لوما در سریع ترین زمان ممکن، پاسخگوی شما هستند.